SELAMAT DATANG KE BLOG MY APIUM NILAM PURI

ANDA SUKA BLOG INI

Monday, October 5, 2009

Ikhtilat : Jumudnya Kita

*nukilan Nur Adilah Amirudin 


Garis panduan hubungan antara lelaki dan perempuan
a-Pengiktirafan Allah terhadap kehendak manusia

زيّن للناس حب الشّهوت من النسآء والبين والقنطير المقنطرة من الذهب والفضّة والخيل المسوّمة
 والأنعم والحرث ذلك متع الحيوة الدنيا والله عنده حسن المئاب
"Dihiaskan (dan dijadikan indah) kepada manusia: kesukaan kepada benda-benda Yang diingini nafsu, Iaitu perempuan-perempuan dan anak-pinak; harta benda Yang banyak bertimbun-timbun, dari emas dan perak; kuda peliharaan Yang bertanda lagi terlatih; dan binatang-binatang ternak serta kebun-kebun tanaman. semuanya itu ialah kesenangan hidup di dunia. dan (ingatlah), pada sisi Allah ada tempat kembali Yang sebaik-baiknya (iaitu Syurga)"              (Ali Imran : 14) 

Islam mengiktiraf kehendak manusia dan tidak menghalangnya, Cuma perlu disalurkan ke jalan yang betul dan tidak melampau-lampau demi kemaslahatan masyarakat.

b- Suruhan menjaga pandangan dari perkara yang haram
"Katakanlah (Wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki Yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang Yang haram), dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka; Sesungguhnya Allah amat mendalam pengetahuannya tentang apa Yang mereka kerjakan.
dan Katakanlah kepada perempuan-perempuan Yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang Yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali Yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya Dengan tudung kepala mereka….”                   (An-Nur: 30-31)

Ayat ini mengaitkan pandangan mata dengan menjaga kemaluan, menunjukkan betapa pandangan mata adalah punca yang boleh membawa kepada zina maka ia perlu dijaga. Firman Allah mafhumNya:
“dan janganlah kamu menghampiri zina, Sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan Yang keji dan satu jalan Yang jahat (yang membawa kerosakan).”              (al-Isra’:32)                                                                 

c- Larangan melakukan perkara-perkara yang membawa kepada zina
Lafaz 'jangan menghampiri' (bukan jangan lakukan) dalam firman Allah di atas menunjukkan bukan sahaja zina itu haram, bahkan segala perkara yang boleh membawa kepada zina juga adalah haram. Ini dikuatkan dengan Sabda Rasulullah saw:

... العينان زناهما النظر ، والأذنان زناهما الاستماع ، واللسان زناه الكلام ، واليد زناها البطش والرجل زناها الخطا ،
 والقلب يهوى ويتمنى ، يصدق ذلك الفرج أو يكذبه [متفق عليه[

(…Zina bagi kedua mata adalah pandangan, bagi kedua telinga adalah pendengaran, bagi lidah adalah percakapan, bagi tangan adalah tindakan (kea rah zina), bagi kaki adalah langkah (ke tempat zina) dan (zina bagi) hati adalah dengan berkeinginan syahwat dan berkhayal, kesemua ini boleh jadi disusuli dengan zina pada kemaluan atau pun tidak.)                                                             (Hadith Muttafaqun 'Alaih)

d- Apa yang dilakukan jika terlihat wajah wanita?
وعن جرير بن عبدالله قال: { سألت رسول الله صلى عليه وسلم عن نظرة الفجاءة فأمرني
أن أصرف بصري } [رواه مسلم].
 وعند أبي داود أنه قال له. { اصرف بصرك {.

“Daripada Jabir bin Abdullah ra. Berkata: Aku telah bertanya kepada Rasulullah saw mengenai pandangan terhadap wanita secara mengejut (tidak sengaja), maka baginda saw menyuruh aku supaya memalingkan pandanganku (HR Muslim) dalam riwayat Abu Dawud, Rasulullah saw berkata kepada Jarir ra. : "Palingkanlah pandanganmu".”
As-syeikh Ibn 'Uthaimin rh dalam Syarah Riyadus-Solihinnya menjelaskan: "Asal hukum memandang kepada perempuan yang bukan mahram dalam keadaan tidak ada keperluan yang syarii adalah haram, melainkan jika tidak sengaja maka dimaafkan. (dengan syarat hendaklah dia memalingkan pandangannya dengan segera seperti dalam hadith di atas)
Bagi perempuan pula, tidaklah haram memandang lelaki sekalipun yang bukan mahram selagi mana tidak merasa seronok melihat lelaki tersebut atau menimbulkan syahwat."       (Syarh Hadith ke 1625)                                           
Jika terlihat pun disuruh memalingkan pandangan, bagaimana pula jika sengaja melihat?

e-Larangan melunakkan suara bagi wanita
“ Wahai isteri-isteri Nabi, kamu semua bukanlah seperti mana-mana perempuan Yang lain kalau kamu tetap bertaqwa. oleh itu janganlah kamu berkata-kata Dengan lembut manja (semasa bercakap Dengan lelaki asing) kerana Yang demikian boleh menimbulkan keinginan orang Yang ada penyakit Dalam hatinya (menaruh tujuan buruk kepada kamu), dan sebaliknya berkatalah Dengan kata-kata Yang baik (sesuai dan sopan)”          (Al-Ahzab:32)
Dr. Wahbah az-Zuhaili menjelaskan dalam Tafsir al-Munir bahawa semua perintah yang diturunkan kepada para Isteri Nabi ra adalah juga merupakan perintah terhadap semua mukminat.

f- Pandangan Islam terhadap muzahamah (bersesak-sesak) sesama bukan mahram
قال رسول الله (ص): "لأن يحزم رجل خنزيرا متلطخا بطين او حمأة , خير له من أن يحزم منكبه منكب امرأة لا تحل له"
Rasulullah saw telah bersabda: "Sesungguhnya adalah lebih baik bagi seorang lelaki bersesak-sesak dengan babi yang berlumpur daripada bersesak-sesak dengan perempuan yang tidak halal baginya."                   (HR At-Tabrani)

g- Berdua-duaan
قال رسول الله (ص): "لا يخلونّ أحدكم مع امرأة الا مع ذي محرم"  – متفق عليه-
Sabda Rasulullah saw: "Janganlah kamu berdua-duaan dengan seorang perempuan melainkan dengan adanya mahram."                                   (Hadith Muttafaqun 'Alaih)
                                                                                      
Sekadar untuk renungan bersama adakah benar-benar kita mengamalkan ikhtilat dengan sepenuhnya sepertimana yang termaktub di dalam al-Quran atau kita adalah sebahagian dari golongan yang dimurka oleh Allah iaitu golongan yang mengamalkan sebahagian dari perintahNya dan meninggalkan sebahagianNya?Renung-renungkanlah.*Penulis adalah Timb. Pengerusi JKP Sukan & Rekreasi JTK APIUM NP 09/10. Penuntut tahun dua Asasi Usuluddin.

0 comments:

Post a Comment

Newer Post Older Post Home

Pages

al-Wakt

FOLLOWERS

ABOUT APIUM

My Photo
NILAM PURI, KOTA BHARU, Malaysia

DARI MEJA EDITOR

Meja Editor apiumnp.blogspot mengalu-alukan kepada pembaca untuk menghantar artikel atau sebarang berita untuk disiarkan di laman ini. Sebarang cadangan, penambahbaikan dan artikel bolehlah dihantar ke mppumnp@gmail.com.

Terima Kasih.

SURAT MENYURAT

AKADEMI PENGAJIAN ISLAM UNIVERSITI MALAYA NILAM PURI , 16010 KOTA BHARU ,
KELANTAN DARUL NAIM
http://apiumnp.um.edu.my
email : nilampuri@um.edu.my
tel : 09-7126508 begin_of_the_skype_highlighting 09-7126508 end_of_the_skype_highlighting
fax : 09-7126580

MISI APIUM

BERUSAHA UNTUK MENJADI PUSAT PENGAJIAN TINGGI ISLAM KONTEMPORARI CEMERLANG DI NEGARA DAN SERANTAU,BERGIAT DALAM PENYELIDIKAN , PENGAJARAN DAN PERUNDINGAN.

VISI APIUM

UNTUK MEMAJUKAN BIDANG PENGAJIAN ISLAM BERASASKAN TRADISI KEILMUAN ISLAM
DAN KAEDAH MODEN YANG SAINTIFIK
MELALUI PENYELIDIKAN DAN PENDIDIKAN
BERKUALITI UNTUK NEGARA
DAN KEMANUSIAAN.

DISKUSI INTELEK

POPULAR POST

 

LABELS

PENGUNJUNG

Labels

 

Another Templates

Templates by Nano Yulianto | CSS3 by David Walsh | Powered by {N}Code & Blogger