SELAMAT DATANG KE BLOG MY APIUM NILAM PURI

ANDA SUKA BLOG INI

Wednesday, April 8, 2009

Ucapan Sulung YDP

الحمد لله رب العلمين والصلاة والسلام على أشرف الأنبياء والمرسلين وعلى اله وصحبه اجمعين.

Alhamdulillah, kesyukuran yang tiada batas kita panjatkan kepada Allah s.w.t. kerana terus mengurniakan nikmat iman dan Islam yang membolehkan kita berkumpul dalam satu majlis yang berkat ini. Selawat serta salam yang berterusan buat idola kepimpinan agung Rasulullah s.a.w. yang membawa fenomena dakwah dan tarbiah menyuburkan bumi jahiliyyah. Seterusnya para sahabat, tabi’in serta seluruh pejuang Islam sepanjang zaman.

Jutaan terima kasih juga saya ucapkan buat pihak pentadbiran, pensyarah-pensyarah serta sahabat-sahabat mantan yang memberi kepercayaan kepada saya dan sahabat-sahabat untuk memegang tampuk pimpinan MPP JTK 09/10. Tahniah dan selamat berjuang buat sahabat-sahabat barisan pimpinan sekalian.

Pada malam ini saya mencipta sejarah peribadi kerana dapat berdiri di podium ini buat pertama kalinya. Bonda Rafeah Salem pernah berdiri di podium ini, ayahanda Azra’e juga pernah menggunakan pentas ini. Dari pentas ini jugalah lahirnya manusia-manusia pencinta agama dan kebenaran dan saya berjanji, makhluk yang berdiri di pentas ini sekarang akan terus mengorak langkah dan mencipta sejarahnya sendiri.

Sahabat-sahabat mahasiswa yang disegani,

Mahasiswa Islam laksana golongan ghuraba’, golongan yang aneh. Dalam kesibukan dunia golongan ini masih lagi mendalami ilmu-ilmu agama. Tika masyarakat leka tanpa panduan mereka tetap mendaulatkan al-Quran. Saat agama diperlekeh mereka yang bangun dan lantang mempertahankan sunnah Rasulullah. Mahasiswa Islam adalah satu nama yang gah dan hebat. Namun hakikatnya sekarang hanya gah pada namanya sahaja. Mahasiswa Islam kini semakin tumpul senjata keilmuannya dan semakin ketinggalan dalam mendepani massa. Hakikat mahasiswa Islam kini hanya pada ilmu yang ingin dijawabnya ketika peperiksaan sahaja. Bagaimana pula akhlak mereka? Penghayatan mereka terhadap Islam? Tepuk dada tanya iman.

Golongan ghuraba’ yang intelek,

Jika tahun 60-an, saudara Anwar Ibrahim menjadi ikon mahasiswa pada ketika itu, namun siapa pula ikon mahasiswa pada abad ini? Bangkitlah wahai mahasiswa Islam mendada globalisasi dan membimbing masyarakat dengan keilmuan dan akhlak islam.

Sidang muktamar yang budiman,

Saya mewakili barisan pimpinan sesi 09/10 berjanji akan meneruskan segala gerak kerja dengan baik serta akan melakukan reformasi dalam kepimpinan demi kebaikan bersama. Sedarlah sahabat-sahabat bahawa apa yang dipundakkan pada kita ini bukan kerja main-main dan semestinya memerlukan kepada komitmen yang mendalam dan berterusan. Mana mungkin pemimpin itu akan dihormati jika akhlak tidak terjaga. Kepimpinannya akan diperlekeh jika tahap keilmuan masih tipis. Pangkat yang diberi bukan untuk dibangga. Jawatan yang diamanahkan ini adalah untuk dilaksanakan demi agama. Namun warga mahasiswa sekalian,pada zaman ketiadaan nabi dan rasul ini, menjadi kewajipan bagi kita untuk menyambung risalah perjuangan baginda. amar ma’ruf nahi munkar itu bukan hanya terbeban dibahu pemimpin semata-mata. Kerja-kerja memakmurkan alam ini tidak sekadar tugas MPP JTK. Tetapi haruslah ada kesedaran dalam jiwa kita sekalian bahawa kita diciptakan bukan sekadar untuk berseronok. Kita dipertanggungjawabkan untuk mendaulatkan Islam dan menjulang al-Quran dan sunnah. Ingatlah bahawa kita semua akan dipersoalkan tentang amanah tersebut.

Saff pimpinan pencorak perubahan,

Ayuhlah kita sama-sama berganding bahu mengorak langkah mencorak masa depan APIUM NP yang lebih gemilang. Bersamalah kita membina solidariti pemikiran dan gerak kerja demi merealisasikan bumi tarbiah ini terus terpelihara. Janganlah kita menjadikan alasan masa yang terhad sebagai penghalang untuk menyempurnakan tanggungjawab ini. Ingatlah kembali bahawa Khalifah Umar Abdul Aziz r.a. hanya menerajui kepimpinan kerajaan Islam hanya dalam masa tiga puluh tahun. Namun dalam masa yang singkat itu beliau mampu melakukan reformasi dalam sistem pemerintahan Islam. Pensyarah-pensyarah dan sahabat sekalian, ingatkanlah kami jika kami terleka dan berilah tunjuk ajar dan kritikan kepada kami . khalifah Umar al-Khattab pernah berkata apabila dikritik oleh rakyatnya “tidak ada kebaikakan apabila kamu tidak mahu menegur dan tidak ada kebaikan jika para pemimpin tidak mahu mendengarnya.” Ya, pemimpin itu mampu memimpin dan sedia dipimpin.

Akhir kata saya menyeru seluruh warga APIUM NP untuk bangkit bersatu bersama saya demi kegemilangan Islam.Faqir ilaLlah;
Syis bin Abdul Kadir
Yang di Pertua
Majlis Perwakilan Pelajar
Akademi Pengajian Islam
Universiti Malaya
Nilam Puri
hamz_5415@yahoo.com
http://oasislam.blogspot.com

0 comments:

Post a Comment

Newer Post Home

Pages

al-Wakt

FOLLOWERS

ABOUT APIUM

My Photo
NILAM PURI, KOTA BHARU, Malaysia

DARI MEJA EDITOR

Meja Editor apiumnp.blogspot mengalu-alukan kepada pembaca untuk menghantar artikel atau sebarang berita untuk disiarkan di laman ini. Sebarang cadangan, penambahbaikan dan artikel bolehlah dihantar ke mppumnp@gmail.com.

Terima Kasih.

SURAT MENYURAT

AKADEMI PENGAJIAN ISLAM UNIVERSITI MALAYA NILAM PURI , 16010 KOTA BHARU ,
KELANTAN DARUL NAIM
http://apiumnp.um.edu.my
email : nilampuri@um.edu.my
tel : 09-7126508 begin_of_the_skype_highlighting 09-7126508 end_of_the_skype_highlighting
fax : 09-7126580

MISI APIUM

BERUSAHA UNTUK MENJADI PUSAT PENGAJIAN TINGGI ISLAM KONTEMPORARI CEMERLANG DI NEGARA DAN SERANTAU,BERGIAT DALAM PENYELIDIKAN , PENGAJARAN DAN PERUNDINGAN.

VISI APIUM

UNTUK MEMAJUKAN BIDANG PENGAJIAN ISLAM BERASASKAN TRADISI KEILMUAN ISLAM
DAN KAEDAH MODEN YANG SAINTIFIK
MELALUI PENYELIDIKAN DAN PENDIDIKAN
BERKUALITI UNTUK NEGARA
DAN KEMANUSIAAN.

DISKUSI INTELEK

POPULAR POST

 

LABELS

PENGUNJUNG

Labels

 

Another Templates

Templates by Nano Yulianto | CSS3 by David Walsh | Powered by {N}Code & Blogger