SELAMAT DATANG KE BLOG MY APIUM NILAM PURI

ANDA SUKA BLOG INI

Thursday, July 30, 2009

Kalam Presiden JTK


Assalamualaikum warahmatullahi barakatuh.…
Alhamdulillah,segala pujian bagi Allah,pencipta dan pentadbir keseluruhan alam.Hanya kepadaNya kita menyerah segala harapan dan usaha,memohon petunjuk hidayah serta keampunanNya.KepadaNya kita memohon perlindungan segala perbuatan yang tidak baik dan amalan-amalan  yang keji lagi terkutuk.Saya utuskan selawat dan salam buat junjungan besar nabi Muhammad,pesuruh Allah an seterusnya diiringi doa kepada para syuhada’,para pimpinan umat islam yang benar di jalan Allah dan umat islam kesuluruhannya.
Seseungguhnya,setiap makhluk  yang diberi hidayah oleh Allah,pasti tidak akan disesatkan olehNya dan sesiapa menyimpang daripada jalan kebenaran dan kejujuran,tidak akan diberi petunjuk hidayah olehNya.Penilaian Allah terhadap hambaNya amatlah benar.
عن أبي هريرة رضى الله عنه عن النبي صلّى الله عليه و سلّم قال : ان الله لا ينظر الى أجسادكم ولا الى صوركم ولكن ينظر الى قلوبكم.
Ertinya : “Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada jasad atau rupa bentuk kamu tetapi Allah melihat kepada hati kamu.”  
Umat islam adalah umat yang terbaik.Dalam masa yang singkat,mereka berjaya menguasai dunia dengan ilmu dan tamadun.Pencapaian seumpama ini tidak pernah berlaku dalam sejarah manusia.Dalam surah Al-Imran ayat 110.Allah berkata “Kamu  adalah  umat yang dilahirkan bagi manusia, kamu menyuruh kepada maaruf dan mencegah kemungkaran dan kamu beriman kepada allah.”Khalifah Umar  bin Khattab pernah berkata berhubung dengan ayat ini,”Sesiapa yang suka digolongkan  dalam  golongan umat yang terbaik  ini,tunaikanlah syarat Allah yang  terdapat  dalam ayat ini”.Sahabat-sahabat nabi Berjaya  menunaikan syarat-syarat ini,justeru mereka berjaya mencipta sejarah yang  gemilang yang tidak ada tolak bandingannya.Pasti kita sebagai Mahasiswa Islam dapat melakukannya  jika mampu  menunaikan syarat-syarat ini.
JIKA JATUH DAN BANGUN.
Hidup ini boleh diumpamakan seperti roda.Kadangkala kita berada puncak kejayaan dan kadangkala di dasar kejatuhan.Menghadapi  onak duri adalah sebahagian daripada kehidupan.0rang  yang Berjaya  adalah orang yang berani menempuh segala ujian ini.Mereka juga  sanggup belajar dari kegagalan.Mengikut suatu kajian ,kalimat  gagap  tidak wujud dalam kamus golongan  RED INDIAN.Justeru mereka tidak pernah gagap.Kita perlu juga perlu  membuang  kalimat putus asa daripada kamus kehidupan supaya kita tidak putus asa semasa menghadapi ujian.Allah berfirman dalam surah al-hijr ayat 56 yang bermaksud  “Ibrahim berkata,”Tidaklah berputus asa daripada rahmat allah melainkan golongan yang sesat sahaja”.
Saudara pernah melakukan dosa besar..?Mengikut sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim,pada  zaman dahulu terdapat seorang  lelaki  Yang sudah membunuh 100 orang.Dia kemudiannya bertaubat kepada allah dan meninggal dunia sebelum sempat melakukan sebarang amalan  kebaikan.Allah mengampunkan dosa-dosanya dan mengurniakan rahmat keatasnya.Sehubungan dengan itu,dalam sebuah hadis qudsi yang dirawayatkan oleh Imam Tirmizi ,Allah berfirman,Wahai anak adam..jika dosa-dosamu mencecah awan di langit kemudian kamu meminta ampun kepadaku,akan aku ampunkan dosa-dosamu…”Sebesar mana dosa saudara sekalipun,saudara perlu yakin dengan belas kasihan Allah.Begitulah jugak dengan para mahasiswa islam sekarang  yang sudah terlanjur dalam bayang-bayang cinta sehingga menolak ke jauh identiti  sebagai mahasiswa islam dan bergelumung dalam kancah maksiat dan sebagainya.Saya menasihati dan berdoa kepada allah supaya jauh fitnah ini daripada umat islam.
Saudara pernah melakukan terbabas ? Sejarah menunjukkan,ramai di kalangan orang yang menjadi tokoh Islam Pada hari ini adalah dari kalangan orang yang fasik dan jahat pada masa suatu dahulu.  Fudail Iyad adalah seorang  tokoh adalah seorang tokoh sufi yang dikagumi daripada sudut ibadah dan amalan.Sebelum ini,beliau adalah ketua perompak.Malik bin dinar pada hari ini dikenali denagai tokoh sufi terkenal.Sebelum ini beliau adalah seorang  jejaka  yang suka berfoya-foya dan minum arak.Begitu jugak dengan Imam Hasan al-Basri.Hari in  beliau adalah imam mujtahid terkenal.Sebelum ini beliau adalah seorang anak muda  yang suka berfoya-foya dan berpelesiran .Justeru,jika pada hari ini saudara terbabas,saudara masih 0K apabila saudara sanggup membuat  perubahan positif pada diri anda.
Saudara pernah melakukan kezaliman ? Sahabat nabi Wahsyi pada zaman kekufurannya pernah membunuh tokoh islam yang bernama Hamzah di perang uhud.Namun,pada kemudian hari,beliau menginsafi akan perbuatannya dan mendapat hidayat daripada allah.Beliau telah menebus kesalahannya dengan membunuh Musailamah bin al-kazzab yang mengisytiharkan dirinya sebagai rasul dan memeranggi umat islam.0leh itu,saudara tidak perlu bimbang dan khuatir.Apabila saudara sudi kembali ke pangkal jalan,Allah pasti menerimanya.
Sebenarnya,kita masih belum gagal selagi mana kita sanggup berusaha,bertawakkal dan senantiasa membuat perubahan dalam kehidupan ini.Kita akan dihukum  gagal apabila kita berputus asa dalam berusaha dan bangkit dari dugaan dan ujian.
عن فضالة بن عبيد رضي الله عنه عن النبي صلى االله عليه وسلّم قال : طو بى لمن هدي الى الاسلام و كان عيشه كفافا وقنع.
 Ertinya : “berbahagialah orang yang diberi hidayat kepada islam,manakala kehidupannya pula sentiasa mencukupi dan berpada”.
Risalah yang sedang anda baca ini ialah sebuah tulisan tangan saya (dari pelbagai sumber)  yang pertama selaku Presiden JawatanKuasa Tindakan Kolej sesi 2009/2010,Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya Nilam Puri,Kelantan Darul Naim.Ketika mana saya menerima taklifan ini terasa amat berat di bahu dan jiwa  saya untuk memimpin satu tempat yang penuh keberkatan ditambah pula manusia yang menghuni bumi ini yang mempunyai pelbagai identiti dalam memimpin dan memegang amanah Allah selaku Khalifah Allah di muka bumi ini.Kita serupa sahaja sama ada seorang presiden atau mahasiswa biasa,sama ada dari Borneo ataupun semenanjung,dari Bandar ataupun kampung.Yang pasti matlamat kita adalah sama iaitu memastikan agama Allah terus dipandang tinggi dan mulia.
Akhir kalam, ambillah pesanan nabi sebagai gengaman dan pegangan kita bersama,”aku tinggalkan kamu dua perkara,kamu sesekali tidak akan sesat selagi mana kamu berpegang dengan kedua-duanya iaitu kitab Allah dan sunnah rasulullah”.Sedarlah kaum terdahulu musnah kerana buruk sikap dan akhlak akibat mendustakan dan membelakanggi perintah Allah.Persoalannya apakah kita mahu menjadi seprti mereka..?
Sebelum saya mengundurkan diri.saya memohon jutaan kemaafan kepada mana-mana pihak jika tersinggung atau terguris hati dengan tulisan saya dan sepanjang mana perkenalan kita ini.Percayalah,saya menulis risalah atau article ini adalah untuk melihat kembali kekuatan umat islam dan menikmati kemanisan iman atas ketaatan dan kepatuhan pada perintah Allah.
“Berilah peringatan kerana peringatan itu berguna kepada orang mukmin”.Nabi berpesan,”berkatalah benar walaupun ianya pahit”.  
     
PEMBUDAYAAN ILMU WADAH PENCETUS GENERASI MAHASISWA GHURABA.

Hamba Allah yang lemah dan Fakir.

Muhammad Nasrul Alam Bin Ash’ari
PRESIDEN,
JawatanKuasa Tindakan K0lej,
Akademi Pengajian IslamUniversiti Malaya Nilam Puri,
Sesi 2009/2010.
http://an-nasr89.blogspot.com/

0 comments:

Post a Comment

Newer Post Older Post Home

Pages

al-Wakt

FOLLOWERS

ABOUT APIUM

My Photo
NILAM PURI, KOTA BHARU, Malaysia

DARI MEJA EDITOR

Meja Editor apiumnp.blogspot mengalu-alukan kepada pembaca untuk menghantar artikel atau sebarang berita untuk disiarkan di laman ini. Sebarang cadangan, penambahbaikan dan artikel bolehlah dihantar ke mppumnp@gmail.com.

Terima Kasih.

SURAT MENYURAT

AKADEMI PENGAJIAN ISLAM UNIVERSITI MALAYA NILAM PURI , 16010 KOTA BHARU ,
KELANTAN DARUL NAIM
http://apiumnp.um.edu.my
email : nilampuri@um.edu.my
tel : 09-7126508 begin_of_the_skype_highlighting 09-7126508 end_of_the_skype_highlighting
fax : 09-7126580

MISI APIUM

BERUSAHA UNTUK MENJADI PUSAT PENGAJIAN TINGGI ISLAM KONTEMPORARI CEMERLANG DI NEGARA DAN SERANTAU,BERGIAT DALAM PENYELIDIKAN , PENGAJARAN DAN PERUNDINGAN.

VISI APIUM

UNTUK MEMAJUKAN BIDANG PENGAJIAN ISLAM BERASASKAN TRADISI KEILMUAN ISLAM
DAN KAEDAH MODEN YANG SAINTIFIK
MELALUI PENYELIDIKAN DAN PENDIDIKAN
BERKUALITI UNTUK NEGARA
DAN KEMANUSIAAN.

DISKUSI INTELEK

POPULAR POST

 

LABELS

PENGUNJUNG

Labels

 

Another Templates

Templates by Nano Yulianto | CSS3 by David Walsh | Powered by {N}Code & Blogger