SELAMAT DATANG KE BLOG MY APIUM NILAM PURI

ANDA SUKA BLOG INI

Friday, August 21, 2009

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan

Bulan Sya’ban, bulan Rasullullah saw hampir melabuhkan tirainya menandakan menjelangnya bulan Ramadhan. Allah swt menurunkan bulan yang penuh rahmat, barakah, dan keampunan ini sebagai hadiah khusus untuk umat nabi Muhammad saw. Bulan Ramadhan dilimpahi dengan keistimewaan yang tidak terdapat di bulan yang lain seperti turunnya Al-Quran sebagai petunjuk untuk orang-orang yang beriman, malam yang lebih baik dari seribu bulan iaitu iaitu “Lailatul Qadar” yang dinanti-nantikan oleh mereka yang beramal soleh dan syaitan-syaitan juga dibelenggu.
Sesiapa sahaja yang berpuasa pada bulan Ramadhan kerana keimanannya, iaitu hanya mengharapkan redha Allah swt, akan diampunkan atasnya dosa-dosa yang lalu seumpama dia baru dilahirkan dari rahim ibunya. Allah swt melipatgandakan pahala amalan sunat bersamaan dengan amalan wajib, dan pahala amalan wajib sehingga tujuh ratus kali ganda. Bulan Ramadhan merupakan bulan kesabaran, bulan jihad, dan bulan kemenangan bagi umat Islam. Bulan Ramadlan menyaksikan Allah swt memberikan pertolongannya kepada kaum muslimin ke atas kemenangan dalam pembebasan kota Mekah (fathul Makkah), perang Badar, penaklukan Andalusia (Sepanyol dan Portugal) dan banyak lagi.
Bukan hanya itu, bulan Ramadhan merupakan bulan membaca Al-Quran, bulan mengeluarkan zakat fitrah, bulan memakmurkan masjid, bulan taubat kepada Allah, bulan islah sesama kaum muslim, bulan silaturrahim, bulan menolong mereka yang memerlukan, bulan menjaga lisan dan perbuatan, bulan untuk memperbaharui dan mengukuhkan iman, serta bulan untuk menyucikan hati dan pemikiran. Itulah bulan Ramadlan. Bulan yang setiap detik daripadanya merupakan kemuliaan dan keutamaan.

Namun, terdapat suatu hikmah yang jarang disedari oleh kaum muslimin, iaitu tuntutan untuk kembalinya kaum muslim menjadi ummat yang satu (ummatan wahidah), berpegang taguh kepada Al-Quran sebagai tali Allah Rabbul ‘Alamin, penerapan seluruh hukum Allah swt, serta mengembangkan risalah Islam untuk mengeluarkan manusia dari kegelapan jahiliyyah kuno mahupun moden untuk menuju cahaya Islam.
Allah swt mengaitkan puasa bulan Ramadlan dengan ketaqwaan seperti firmanNya dalam surah Al Baqarah, ayat 183 : “Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan ke atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertaqwa.”
Allah swt menegaskan bahawa: “Dan barangsiapa yang taat kepada Allah dan Rasul-Nya, takut kepada Allah, dan bertaqwa kepada-Nya, maka mereka adalah orang-orang yang mendapat kemenangan” (QS. An Nur [24] : 52).
Berlandaskan hal ini, Imam Al- Ghazali dalam kitabnya Minhajul ‘Abidin menyebutkan bahawa dengan adanya taqwa dalam diri, setiap muslim memiliki perasaan sangat takut kepada Allah swt, hanya ber¬bakti dan tunduk kepada-Nya, serta membersihkan hati dan perbuatan dari segala dosa.
Taqwa bukanlah sekadar pengakuan semata-mata. Sebaliknya, taqwa adalah manifestasi lisan, hati, dan perbuat-an. Allah swt memerintahkan kita agar mengikuti seluruh ajaran yang dibawa Rasulullah saw dan mencegah diri dari larangan yang disampaikan oleh Rasulullah saw. Allah swt berfirman dalam surat Al Hasyr [59] ayat 7 : “Ambillah apa saja yang dibawa oleh Rasulullah SAW kepada kamu. Dan tinggalkanlah apa saja yang dilarangnya kepada kamu; dan bertaqwalah kepada Allah.”
Jadi taqwa merupakan ketaatan total terhadap semua hukum Islam tanpa pengecualian yang diwahyukan kepada Rasulullah saw. Berkaitan dengan persoalan ini Allah swt berfirman :
“Wahai orang-orang yang beriman, masuk-lah kalian semua ke dalam Islam secara keseluruhan, dan janganlah kamu mengikut jejak langkah syaitan. Sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagimu. Tetapi, jika kamu menyimpang (dari jalan Allah) sesudah datang kebenaran kepadamu, maka ketahuilah, bahawasanya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana” (QS. Al Baqarah [2] : 208 - 209).
Ibnu Katsir menjelaskan bahawa sebahagian orang-orang Yahudi yang memeluk Islam menyangka keimanan mereka tidak tercemar sekalipun mereka tetap meyakini sebahagian daripada kitab Taurat. Namun, Allah swt menjelaskan bahawa masuknya mereka ke dalam Islam mewajibkan mereka beriman kepada seluruh ajaran Islam (Al-Quran). Apabila seseorang itu tidak beriman, bererti bahawa dia telah mengikut jejak langkah syaitan yang sebenarnya merupakan musuhnya yang nyata. Inilah asbabul nuzul ayat 208 dan 209 dari surah Al Baqarah tadi kepada Rasulullah saw. Dengan kata lain, ayat ini menyatakan dengan jelas bahawasanya Allah swt memerintahkan kepada kaum muslimin yang mengimani Islam agar membuktikannya dengan mengambil seluruh ajaran dan syari’at Islam, melakukan semua perintah dan meninggalkan apa jua yang dilarang dengan sekuat tenaga tanpa ragu-ragu.
Bulan Ramadhan adalah simbol kesatuan umat Islam. Timbul satu persoalan! Mengapakan ada perbezaan penetapan awal ramadhan dan syawal bagi di negara-negara umat Islam? Agama nasrani walaupun majoroti penganut mereka tidak mengamalkan ajaran kitab bible mereka, tetapi mereka menyambut sambutan Krismas (Hari Natal) serentak! Bagaimana umat Islam mahu bersatu me-lawan penindasan kafir laknatullah jika isu yang kecil ini pun gagal diselesaikan?Islam memang ada penyelesaian terhadap masalah ini. Penetapan awal dan akhir Ramadhan adalah berdasarkan rukyah (pemerhatian menggunakan mata secara langsung), bukanlah melalui hisab (pengiraan). Dengan kata lain, penetapan hilal (anak bulan) wajib bersandarkan pada kesaksian seorang muslim yang adil yang telah menyaksikan bulan secara langsung, bukan berdasarkan perhitungan. Kesaksian pula cukup dilakukan oleh seorang yang adil. Ini didasarkan pada riwayat berikut;

“Telah diriwayatkan dari Ibnu Abbas, ia berkata: Ada seorang Arab mendatangi Rasulullah saw dan berkata: ‘Aku telah melihat bulan (hilal), iaitu bulan Ramadhan.’ Kemudian Rasulullah SAW bertanya: ‘Apakah engkau telah bersaksi bahawa tidak ada tuhan selain Allah?’ Lelaki itu menjawab: ‘Benar’. Rasulullah bertanya lagi: ‘Apakah engkau bersaksi bahawa Muhammad itu Rasulullah?’ Lelaki itu menjawab: ‘Benar’. Rasulullah Saw bersabda: ‘Wahai Bilal, berdirilah dan kumandangkan azan, dan beritahu mereka (kaum Muslim) agar berpuasa pada esok hari.”
Rasulullah Saw telah bersabda kepada para saksi : “Jika kamu melihatnya seperti kamu melihat matahari, maka bersaksilah. (Namun) jika tidak, maka tinggalkanlah.” (Ahmad ad-Da’ur, al-Ahkaam al-Bayyinaat).

Pada zaman yang serba moden dengan kecanggihan teknologi pencerapan hilal dan komunikasi antara negara-negara umat Islam, sepatutnya tiada sebab untuk kita tidak boleh bersatu menyambut hari yang penuh barakah ini bersama kecuali wujudnya faktor-faktor kepentingan tertentu. Impak dari perbezaan ini sebenarnya adalah kesalahan yang serius! Akan ada sebahagian umat Islam di sesetengah negara yang akan berpuasa pada hari yang diharamkan berpuasa (1 syawal). Kita juga akan keliru dalam meramalkan malam lailatul qadar. Rasullullah saw mengatakan lailatul qadar akan datang pada malam ganjil. Jadi, malam ganjil di negara manakah yang akan berlakunya lailatul qadar? Malaysia atau Arab Saudi? Ada yang mengatakan perbezaan ini adalah khilaf dikalangan ulamak. Tapi, persoalannya, sejauh manakah kita berusaha mencari dalil yang terkuat dalam penentuaan hilal ini?
Khatimahnya, marilah kita menjadikan bulan Ramadan tahun ini sebagai momentum menyemai kekuatan ruhul Islam dan mengembalikan kekuatan syakhsiyah Islamiyah agar kita berpegang teguh terhadap syariat Islam keseluruhannya (Kaffah). Kita yakin syariat Islam telah lengkap dan disempurnakan oleh Allah swt (Al-Maidah, ayat 3). Kita juga patut meyakini syariat yang diturunkan kepada Rasulullah saw ini syariat yang kekal dan sesuai hingga hari akhirat. Kita juga sepatutnya meyakini Islam ada penyelesaian terhadap semua masalah umat termasuk penentuan awal dan akhir Ramadhan. Seterusnya terserahlah kepada kita untuk sama-sama berusaha agar syariat Islam akan kembali ke dalam segenap aspek kehidupan. Marilah sama-sama kita kembali menyeru kepada Islam Kaffah sebagaimana Rasulullah saw dan para sahabat melangsungkan kehidupan Islam pada 1400 tahun yang lalu.
Allahumanshur man nashara ad-dîn wakhdul man qatala al-muslimîn.
Selamat menjalankan ibadah puasa Ramadhan 1430 H. Semoga kita menjadi orang-orang yang bertakwa kepada Allah swt. Amin.

0 comments:

Post a Comment

Newer Post Older Post Home

Pages

al-Wakt

FOLLOWERS

ABOUT APIUM

My Photo
NILAM PURI, KOTA BHARU, Malaysia

DARI MEJA EDITOR

Meja Editor apiumnp.blogspot mengalu-alukan kepada pembaca untuk menghantar artikel atau sebarang berita untuk disiarkan di laman ini. Sebarang cadangan, penambahbaikan dan artikel bolehlah dihantar ke mppumnp@gmail.com.

Terima Kasih.

SURAT MENYURAT

AKADEMI PENGAJIAN ISLAM UNIVERSITI MALAYA NILAM PURI , 16010 KOTA BHARU ,
KELANTAN DARUL NAIM
http://apiumnp.um.edu.my
email : nilampuri@um.edu.my
tel : 09-7126508 begin_of_the_skype_highlighting 09-7126508 end_of_the_skype_highlighting
fax : 09-7126580

MISI APIUM

BERUSAHA UNTUK MENJADI PUSAT PENGAJIAN TINGGI ISLAM KONTEMPORARI CEMERLANG DI NEGARA DAN SERANTAU,BERGIAT DALAM PENYELIDIKAN , PENGAJARAN DAN PERUNDINGAN.

VISI APIUM

UNTUK MEMAJUKAN BIDANG PENGAJIAN ISLAM BERASASKAN TRADISI KEILMUAN ISLAM
DAN KAEDAH MODEN YANG SAINTIFIK
MELALUI PENYELIDIKAN DAN PENDIDIKAN
BERKUALITI UNTUK NEGARA
DAN KEMANUSIAAN.

DISKUSI INTELEK

POPULAR POST

 

LABELS

PENGUNJUNG

Labels

 

Another Templates

Templates by Nano Yulianto | CSS3 by David Walsh | Powered by {N}Code & Blogger